ANDA PERLU TAHU-Pukau melalui Telefon

-------Forwarded by Norita Bt Abd Kadir/HONOC/PBB/PBBG on 04/29/2008 03:17 PM ------

Dear All,

Nk bgtau kt u all ni satu KISAH BENAR yang berlaku kelmarin (2hb April 08).
La ni pukau tak perlu berdiri depan2 mangsa, hembus2 asap rokok atau tenung2 mata...
cuma melalui telefon saje dh boleh kena pukau.

This is happen to my best friend, Fiza masa dia kt Shell, Sri Petaling kelmarin...somebody call dia nye hp kelmarin then ask her name kononnya pemanggil tu dr Hotlink Centre dan inform bahawasanya no. hp si Fiza terpilih utk memenangi peraduan Hotlink, dn yg peliknye no. org tu bkn dr Malaysia (no. luar negara..Indonesia), pastu my friend ni pun dgn tanpa rasa sangsi dan ragu bgtau la nama dia..lps dia ckp je name dia suddenly dia rasa cam bengong sekejap dan seolah2 jd bodoh dan tak sedar ape yg berlaku, jd seperti pak turut yg menurut ape kehendak org tu..u know what? lps ntah ape yg dikelentongnya ntah pastu mangkuk ayon ni pun suruh fiza pegi ke ATM Machine dan bgtau ape yg patut fiza ni buat...so dengan keadaannye yg tgh khayal tu dia pun pegi la ke ATM Machine Maybank yg ada kt kt dlm petrol station tu dan ikut la step2 yg org tu ajar dn dgn tak semena2 duit dlm account (about RM2,600) si Fiza ni pun 'ter transfer' la ke account mangkok ayon ni dgn tanpa s edarnya (bila aku tnye mcm mane dia transfer duit tu dr account dlm M'sia ke luar negara tu, dia ckp dia langsung tak ingat ape2 dn dia bukan la jenis yg reti sgt nk pakai ATM Machine lebih2 lg yg transfer ke luar negara punya)...bkn itu je siap disuruhnya si Fiza ni belikan top up hp Indonesia utk dia...jd fiza yg dh dipukau ni pun terus je pegi beli dan tlg top up kn masuk dlm no. mangkok ayon ni...masa tu my friend ni x tau ape yg dia rasa, sah kena PUKAU...

Semalam kt umah dia baru tersedar dan terus ke ATM Machine utk check balik duit dia...sah dia dh diPUKAU oleh org Indonesia tu sbb baki yg tggl dlm account dia cuma ade bape sen je...terus dia menggigil lps tu dan menangis...Nk buat mcm mane lg, duit dh abis dlm account. Dia cuma harap lps ni sape2 yg dpt panggilan konon2 nya menang peraduan ke ape ke...lebih berhati2 kerana org skg ni lalu telefon je dh boleh kena pukau!!!!

Moral:- Berhati2 klu dpt panggilan phone terutama klu no. yg kita x kenal...x pyh layan lbih2 lg klu dgr slange Indon..

Forwarded email

5 comments:

hidayah saadah said...

aku penah kena cm nih...
kata dr hotlink menang duit rm7000...
mmg meragukan lah kan...sbb no bkn no pejabat...dan suara cam indon...die ckp nk bg no akaun atau gi klcc tuntut...sah2 lah aku xnak bg no akaun aku...aku ckp aku akan tuntut kt klcc..padahal time tu nk exam..sah2 lah aku xgi klcc...nsb baik xkena cm kawan ko nih...hohohoho

bp said...

Watching online movie free  hbo,spot ,cinemax,max hd.,Tnt movie,nasional geopgrafi.,espn.,spot megamix ,star movie ,disney channel,history channel ,animal planet , al jazeerz,patagon channel ,axn channel,max hd,bloomberg tv,tvu music,hbo plus,cartoon network,nicktoon,nickoledoan discovery channel and more channel free CLICK >> LINL WATCHING
NAK DENGAR RADIO  MALAYSIA ONLINE FULL LIST RADIO VISIT LINK >>> TO LISTEN
TO WATCHING TV3,TV2,TV1,TVi,JAKIM TV ,MOB TV ,1HUJAU TV CLICK CLICK >>LINK TO WATCHING
Listen Indonesia radio online CLICK >> LISTEN

azrul azam said...

+6282298643575
ni no nye hosmate baru kena semalam..5k lesap gitu je..sama je jalan ceritanya...adoi...kesian sgt..risau pon ade ni

pencinta hijau.. =O said...

+6282298643575 sama ngan nombor yg baru call saya tadi ni... last dia tnye, ade pakai kad cocok, sye kata tak, pastu dia kata sye sahkan cik takde pakai kad cocok.. terus dia letak call... takutnye.

Hamidah Che 'Meh said...

Same case..bru call td no yg dma kata mng 5k..sy mmg xpcya..dy kata nak tahu pkai bank apa..sy ckp xde pki akaun bank..n dy ckp akn call lg sok..mmg xlah..xlogik lgsung ttbe mng 5k..prduan apa pon xpnah join