Beza Cinta, Sayang, Minat Dan Suka

Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)


Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)


Suka - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)


Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…

33 comments:

syareena said...

huhuh . betul betul betul ! setuju ngan sentence bawah sekali tuh :D

FANA said...

betul ayt yg bwh skali
fana pun dulu ada minat sorg dak laki ni
skang dh jd sayang lak
walaupun benci tp
perasaan suka, minat dan sayang 2 atill ada lg

Nor Hidayah said...

T0tally agree w d laSt statement..hee

izzati said...

blh kah kite bahagia dgn org yang sayang dan cinta kita walaupon kite dah kurang sayang kat dia?

cucuopah said...

setuju sesgt ngan artikel nih

adda said...

stuju sgt....
luv it

ina said...

setuju sgt nan artikel nie..

**Bila Comel Jadi Comot** said...

suka

tyra tirana said...

yup . setuju jugak lah . hehe . ((=

Halieza_Halim said...

mintak izin share artikel kat cini...tq

Dyba said...

said ;
yeah .. btol .. btol .. btol ..:D

DIRIKU said...

ASSALAMUALAIKUM..

mohon share ye info3 kat sini..:D

rasyaqieera76 said...

minta izin amik info kat sini

Liz said...

nak pinjam info ni...

haQa said...

Betul tu... Mesti kita minat kat dia la kita jadi suka... n sebb suka kita sayang.. sebb sayg kita cinta...

drkcrmsn said...

4 perkara yang sangat berbeza. mintak share. :)

Sera Amanda said...

Aku tak tau sbnyer aku suke ke syg ke minat ke cinta ngan die..sbb sume rasa tu ade..ehehehehe~

auntacu81 said...

mohon share yer..thanks

AreYou said...

suke entry nie...

mohon share juga di belog saya ye....

epy_shah90 said...

xbtol..aku cme rse syg je dow kat die..cnte x kot

MUSTAQIM said...

xtau la knp ramai pompuan yg komen post ni!
tp aku tgk pendapat ni, mementingkan diri. asyik fikir perassan sendiri.
my opinion.
cinta- kita sanggup berkorban apa saja demi dia.
sayang- kita hendakkan dia gembira. kita menjadi TELINGA kpd masalah dia.
suka- kita menyenang kn dia. dan kita xmenyusahkan dia.
minat- kita puji kebaikan dia pada org lain.
tu la...

bp said...

Watching online movie free  hbo,spot ,cinemax,max hd.,Tnt movie,nasional geopgrafi.,espn.,spot megamix ,star movie ,disney channel,history channel ,animal planet , al jazeerz,patagon channel ,axn channel,max hd,bloomberg tv,tvu music,hbo plus,cartoon network,nicktoon,nickoledoan discovery channel and more channel free CLICK >> LINL WATCHING
NAK DENGAR RADIO  MALAYSIA ONLINE FULL LIST RADIO VISIT LINK >>> TO LISTEN
TO WATCHING TV3,TV2,TV1,TVi,JAKIM TV ,MOB TV ,1HUJAU TV CLICK CLICK >>LINK TO WATCHING
Listen Indonesia radio online CLICK >> LISTEN

s.k (AK) said...

saya minta share ye. terima kasih :)

Cahaya Kelembutan said...

menarik dan sy suka...nk share d blog sy yer..

fieza mayaqie said...

salam . hehehe . saye amat brminat tuk bace this entry . saye mao share pade kngkwn blog saye lha .
trimass for sharing this enrty :)

@nnuR_HiMaYaH....^_^ said...

btol 2..mmg x di nafikan...

Scyha Lutfi said...

mohon di share ke blog ;)

cinta said...

setuju dgn artikel ni.
CINTA memerlukan sayang,suken minat.
kalau tak perasaan benci mudah dtg.

zariffzarifah said...

setuju sangat2

Albi NadAk said...

sangat setuju..;-)
maybe apa y dirasakn nieh juz suka..;-)

Nur Balqis Qahira said...

Assalamualaikum..saya blogwalking,jemput singgah di blog saya : http://nurbalqisqahira.blogspot.com/

Semoga bermanfaat untuk anda..

khecik gurlz said...
This comment has been removed by the author.
HASRUL 2016 said...

Minat,suka,sayang Dan cinta....Adakah perasaan ini kekal atau sementara